<< VORIGE NIEUWSBRIEF VOLGENDE NIEUWSBRIEF >>
NIEUWSBRIEF 49 - januari 2024
Bouw mee aan de toekomst van ZAP
Hoe?
 • Iedere donatie is hard nodig.
 • Je doet ons een groot plezier deze nieuwsbrief door te sturen aan vrienden en bekenden.


 • In het laaste kwartaal van 2023 hebben we een aantal gasten uit Nederland mogen verwelkomen in Nkulamaziba. Charlotte van Dixhoorn, bestuurslid van ZAP en een aantal weken later vrienden en trouwe donateurs Jan Willem de With en Emile en Els Verbunt.
  Graag delen zij hun ervaring met jullie...
  Charlotte van Dixhoorn  "Afgelopen september reisde ik samen met mijn familie naar Zambia als 'trip down memory lane', aangezien we er woonden van 1994-2010. Een van de manieren waarop ik nog in contact blijf met Zambia is via ZAP.
  Dus gingen we natuurlijk ook op bezoek bij de Nkulamaziba scholen. Het was een lange en stoffige rit, waarna we in een oase van ontwikkeling en gastvrijheid terecht kwamen. Prachtige klaslokalen met natuurkunde-formules herkenbaar uit mijn jeugd op het krijtbord, sportvelden, groententuintjes en de Zambiaanse vlag wapperde trots.
  We werden eerst hartelijk verwelkomd door het hoofd van de school en leraren, en daarna door alle leerlingen die zich verzameld hadden onder de bomen buiten. Het was indrukwekkend om te zien hoeveel leerlingen hier in wat leek op 'the middle of nowhere' les kregen. Of ze nou dagelijks kilometers moesten wandelen, op een van de nieuwe fietsen mochten komen of als meisje in de dormitory mochten overnachten.
  Hier lag duidelijk de mogelijkheid voor een goede toekomst- van basis tot en met middelbare school en zelfs daarna via trainingen innaaien en carpentry. Met scherpe en toegewijde leraren die op locatie wonen en een gemeenschap die eigenaarschap neemt en zorgt dat ze ontwikkelen wat er nodig is. Ik voelde mij vereerd om hier aan mee te kunnen werken!"
  Wens en Jan Willem de With  "Op 6 oktober 2023 waren wij te gast op de secondary en elementary school in Nkulamaziba, centraal gelegen in het immense Zambia. Het is een van de projecten van ZAP, een bijzonder project, ook omdat het een van haar eerste activiteiten was.
  Stel u voor een landschap, tamelijk vlak, overal laag geboomte en struikgewas, kilometer na kilometer, met hier en daar groepjes lemen hutten met rieten daken. Onverharde roodaarden wegen vol potholes, in het regenseizoen modderig, hobbelig en nauwelijks begaanbaar. Iets grotere plaatsen liggen ver weg achter de horizon.
  Hier letterlijk in the middle of nowhere besloot ZAP een stuk land te ontginnen en een school te bouwen, een initiatief dat zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld tot een scholencomplex waar op dit moment 1.200 kinderen (op de elementary school) en 800 jongeren (op de secondary school) onderwijs genieten.
  We worden ontvangen op de secondary school, waar een grote groep leerlingen ons op staat te wachten in hun donkerblauwe schooluniformen. Eerst maken we kennis met de headmaster en de leerkrachten. Zij vertellen ons met groot enthousiasme over de school en de vakken waarin zij doceren, herkenbaar merendeels. Wel valt het aandeel op van Engels taalonderwijs, erg belangrijk omdat veel van de kinderen primair hun lokale taal spreken, en Engels de lingua franca is in dit land dat bijna 20 keer zo groot is als Nederland.

  We horen dat de leerlingen vroeger elke dag lange tochten te voet moesten maken, ’s morgens vroeg heen, in de late namiddag terug naar huis, om naar school te gaan (als ze die al bezochten). Dat is met de komst van de school allemaal veranderd. Er zijn nu slaapverblijven voor de meisjes op de secondary school, er wordt voor de leerlingen gekookt, en zij hebben fietsen ter beschikking gekregen om de tocht heen en weer minder zwaar te maken. Voor de leerkrachten en hun gezinnen, die vaak uit andere delen van het land komen, zijn er huizen gebouwd.
  Water was een probleem. Maar ten tijde van onze reis kwam het bericht door dat er geld was gedoneerd om enkele putten te gaan slaan (diepte 70 meter!).
  Al met al een indrukwekkend geheel, dat bij elkaar een weldoordacht concept vormt, en op ons grote indruk maakt.

  De ontvangst door de jongeren is werkelijk allerhartelijkst. Ze trakteren ons op prachtige liederen, soms serieus, soms geestig, er is zelfs een lied bij waarin ‘Madame Josien’ wordt toegezongen (en terecht!), dansen en gedichten. De trots op hun school en hun land straalt ervan af.
  Voor ons staat de spes patriae, jonge mensen die goed opgeleid en gemotiveerd de belangrijke taak wacht zich in te zetten voor de toekomst van Zambia.
  Voor de kinderen op de elementary school hebben we kleine cadeautjes meegenomen, die gretig aftrek vinden!
  Alles wat we hier meemaken maakt ons nederig, maar tegelijkertijd ook superenthousiast! Het is zo bijzonder om nu met eigen ogen te zien wat ZAP hier heeft bereikt, en elke dag bezig is te bereiken ook met haar andere projecten in dit land met groot potentieel. Het bieden door ZAP van infrastructuur die nodig is om de Zambianen zelf in de gelegenheid te stellen hun toekomst te ‘maken’ is hiervoor een onmisbaar element.
  Dat onze bewondering voor ‘Madame Josien’ en haar team van ZAP groot is, zal na het lezen van dit stukje niet verbazen. Het is een geweldige stimulans om hun werk te blijven ondersteunen!"
  Emile en Els Verbunt  "ZAP (Zambia Allocation Program) heeft met de initiatiefnemer Josien Dudok van Heel en haar partner Adam Buske, een indrukwekkend project opgezet in de Nkulumaziba Scholengemeenschap in het district Kaindu in Zambia. Niet alleen lagere en middelbare scholen werden gebouwd, maar ook huizen voor de leerkrachten, bronnen werden geslagen en elektriciteit aangelegd. Daarnaast heeft ZAP een kostschool opgezet, specifiek gericht op meisjes om hen in een beschermde omgeving continuďteit op school te gunnen. Al deze projecten werden gefinancierd met de sponsorgelden welke ZAP heeft gegenereerd.

  Het uiteindelijke doel van dit initiatief is het opleiden van kinderen, waardoor ze in staat worden gesteld om actief bij te dragen aan de opbouw van hun eigen land. Opvallend is de toewijding van het leraren korps. Wat zijn deze mensen gemotiveerd! De erkenning door het Ministerie van Onderwijs in Lusaka, toont aan dat er samenwerking en afstemming is met de (lokale) overheid, wat cruciaal is voor het succes en de duurzaamheid van dergelijke initiatieven.

  Een toekomstig project, namelijk een logeerhuis voor pas bevallen moeders, toont de veelomvattendheid van ZAP aan. Dit soort initiatieven kunnen een aanzienlijke impact hebben op de lokale gemeenschappen en de kwaliteit van leven van de mensen in de regio verbeteren.

  Josien en ZAP hebben nog vele toekomstplannen voor deze projecten. Op korte termijn worden uniformen voor de scholieren lokaal vervaardigt op eigen naaimachines. Er moet nog veel gebouwd worden (er zijn plannen voor een visvijver om het voedingspatroon te variëren), meer Pc’s moeten worden aangeschaft en diverse verbeteringen, en voortdurend onderhoud vergen haar constante aandacht.

  Het is een initiatief waarvan de kostenstructuur transparant is en iedere Euro gebruikt wordt waar deze voor is gedoneerd. Lofwaardig, efficiënt en zeer de moeite waard, wat hier in zestien jaar is verricht!

  Wij bezochten in oktober in Nkulumaziba en werden daar ontvangen door Josien die ons liet kennismaken met de staf en de leerlingen. Wat een gemotiveerde mensen en wat een vrolijkheid. Het viel ons op hoe goed de school was georganiseerd. Het was een ontroerende belevenis. Nu terug in Nederland denken we nog veel terug aan dit mooie initiatief in Zambia!"
  Veel dank voor jullie aandacht en graag tot de volgende keer!


  HELP ZAP
  Wij hopen intens op jullie steun. Er zijn verschillende mogelijkheden om ZAP te ondersteunen van groot tot klein. ZAP is in het bezit van de ANBI status.

  Hoe?
 • Adopteer een project;
 • Wordt Founding Father voor een bedrag van minimaal 1500 euro per jaar met een looptijd van 3 jaar;
 • Uiteraard is iedere andere ondersteuning meer dan welkom.


 • Met hartelijke groet,

  ZAP (Zambia Allocation Program)
  Josien Dudok van Heel

  Emailadres: info@zap-foundation.com
  Mobiel; +316-21224041 Zambia +260973676057  ZAP – Zambia Allocation Program – Jan Massenstraat 1 - 1411 RW Naarden - Netherlands
  P.Bag 41 Woodlands – Lusaka Zambia
  Kvknr: 34298178
  Bankrekening: ABNAMRO NL75 ABNA 047.16.70.634