<< VORIGE NIEUWSBRIEF VOLGENDE NIEUWSBRIEF >>
NIEUWSBRIEF 47 - juni 2023
Bouw mee aan de toekomst van ZAP
Hoe?
 • Iedere donatie is hard nodig.
 • Je doet ons een groot plezier deze nieuwsbrief door te sturen aan vrienden en bekenden.

 • Met veel plezier sturen we jullie weer een update uit de Zambiaanse bush.


  Extreme regenval
  Dit regenseizoen was extreem in onze regio. Veel bruggen en wegen zijn weggespoeld. De ZAP truck kon 2 maanden lang geen bouwmaterialen aanleveren in Nkulamaziba hetgeen uiteraard gevolgen voor de verschillende projecten heeft gehad. Samen met de community wordt nu hard gewerkt om de achterstand weg te werken.
  Training center
  Het ZAP training center voor vakopleidingen als naaister, timmerman etc. begint vorm te krijgen.

  Het Ministerie van Hoger Onderwijs heeft haar volledige medewerking toegezegd. Inmiddels heeft dan ook een afvaardiging van het Ministerie de bouwplaats bezocht en geadviseerd over de opzet van de halfopen werkruimtes.
  In de volgende nieuwsbrief meer over dit project.  Programma om de meisjes op school te houden
  Zoals jullie weten heeft ZAP in 2017 een programma opgezet om meisjes op school te houden om vroegtijdig uithuwelijken tegen te gaan. Op deze manier wordt de kans op zwangerschap vermindert en krijgen de meisjes educatie en daardoor een betere kans op een volledige carrière. Het programma wordt mogelijk gemaakt door de McKinsey Children Foundation.

  Inmiddels hebben we door het invoeren van bepaalde verbeterpunten een optimaal concept dat met veel interesse in andere delen van Zambia - hopelijk met navolging - wordt gevolgd.
  Wat hebben we aangescherpt
 • Het programma biedt plaats aan 150 meisjes die worden voorgedragen door de leraren. ZAP ontvangt iedere 3 maanden eenpresentie overzicht en de ouders moeten een commitment afgeven dat indien zijhun kind toch van school afhalen zij de gemaakte kosten terugbetalen.

 • In dit eerste kwartaal was het aanwezigheidspercentage 93,5%.
  De belangrijkste reden van afwezigheid is de menstruatie. Veelal zijn er geen middelen om maandverband aan te schaffen.
  In overleg met de leraren en de meisjes heeft ZAP toegezegd een gedeelte van de jaarlijkse donatie te gaan besteden aan maandverband.
 • Onlangs hebben de meisjes schoolschoenen, schriften, pennen en een rugzak ontvangen. Dit is een enorme stimulans om de lessen optimaal te volgen.
 • En de belangrijkste succesfactor: de dormitory voor de meisjes is volledig in gebruik. De afstanden van huis en naar school en vice versa is vaak te lang en te gevaarlijk om iedere dag af teleggen. De dormitory biedt plaats aan 120 meisjes.
  Na het afronden van de lagere school kunnen degenen die naar de middelbare school gaan gebruik maken van de dormitory.

  Al met al is deze formule om de meisjes op school te houden een groot succes en ZAP is - mede namens de meisjes - alle betrokken en dan ook intens dankbaar.


 • Graag tot de volgende keer!


  HELP ZAP
  Wij hopen intens op jullie steun. Er zijn verschillende mogelijkheden om ZAP te ondersteunen van groot tot klein. ZAP is in het bezit van de ANBI status.

  Hoe?
 • Adopteer een project;
 • Wordt Founding Father voor een bedrag van minimaal 1500 euro per jaar met een looptijd van 3 jaar;
 • Uiteraard is iedere andere ondersteuning meer dan welkom.


 • Met hartelijke groet,

  ZAP (Zambia Allocation Program)
  Josien Dudok van Heel

  Emailadres: info@zap-foundation.com
  Mobiel; +316-21224041 Zambia +260973676057  ZAP – Zambia Allocation Program – Jan Massenstraat 1 - 1411 RW Naarden - Netherlands
  P.Bag 41 Woodlands – Lusaka Zambia
  Kvknr: 34298178
  Bankrekening: ABNAMRO NL75 ABNA 047.16.70.634