<< VORIGE NIEUWSBRIEF VOLGENDE NIEUWSBRIEF >>
NIEUWSBRIEF 41 - december 2020
Bouw mee aan de toekomst van ZAP
Hoe?
 • Iedere donatie is hard nodig.
 • Je doet ons een enorm plezier de link van deze website door te sturen aan vrienden en bekenden.


 • In de laatste maand van dit zeer bijzondere jaar geven wij jullie graag een update over de 3 verschillende projecten die lopen in Nkulamaziba. Te weten; de middelbare school, de dormitory en de lagere school. Corona heeft ook in Zambia een grote impact gehad op het maatschappelijke leven, maar gelukkig is het verloop van het virus positief te noemen.  De middelbare school
  De realisering van deze middelbare school is het grootste project geweest in het ruim 12 jarige bestaan van ZAP. Midden in de bush staat er nu een school met 15 leslokalen, 17 lerarenhuizen en een groot aantal sanitaire voorzieningen.
  Er werken nu al 14 gekwalificeerde leraren en in de nabije toekomst zullen dat er 23 zijn.
  Op dit moment worden de lagere en middelbare school bezocht door ruim 1200 kinderen die in een straal van zo’n 20 kilometer wonen.
  Door de bevolkingsgroei binnen de lokale communities verwachten wij in 3 jaar tijd zo’n 2000 kinderen te mogen verwelkomen. Jullie zullen begrijpen dat wij trots en dankbaar zijn naar een ieder die dit mogelijk heeft gemaakt.  Dormitory voor de meisjes van de middelbare school
  In onze nieuwsbrief van september hebben wij uitgebreid stilgestaan bij de bouw van de dormitory. Het is van cruciaal belang dat ook en juist meisjes na de lagere school doorstromen naar de middelbare school. Alleen op deze manier hebben zij kans op een onafhankelijke toekomst en wordt vroegtijdig uithuwelijken tegengegaan.
  Deze doelstelling past naadloos in het programma van ZAP om de meisjes op school te houden. Binnen dit project worden op dit moment 100 meisjes ondersteunt. Een groot probleem is dat voor veel meisjes het te ver en onveilig is om iedere dag de afstand naar school te overbruggen. Hierdoor hebben de meisjes zelf het initiatief genomen om op school te blijven slapen. Dit is een onhoudbare en onhygiënische situatie.
  Dankzij de Wilde Ganzen, Unesco Nederland en vele andere (particuliere)donateurs realiseren we op dit moment een dormitory voor 80 meisjes. Hiervoor hebben wij met spoed de volgende meubels nodig, 40 stapelbedden met matrassen, 20 kasten, 5 tafels met banken.

  Kosten stapelbed met 2 matrassen: € 157,-
  Kosten van een kast: € 65,-
  Kosten van een tafel met 2 banken: € 85,-

  Doneer op rekening ZAP: NL75 ABNA 0471 670 634
  ZAP is in het bezit van de ANBI status

  De lagere school in Nkulamaziba
  De lagere school is zo populair dat er inmiddels al 780 kinderen naar toegaan. Dit betekent dat er bijna 200 kinderen les krijgen in de open lucht. De community heeft haar verantwoordelijkheid opgepakt en is onder leiding van ZAP begonnen met het graven van de fundering en het maken van stenen voor een uitbreiding van 2 klaslokalen.
  Financiële hulpmiddelen voor de bouwmaterialen ad. 20.000 Euro zijn er niet. Help ZAP met het realiseren van dit project zodat binnenkort alle kinderen in een lokaal les kunnen krijgen.

  Doneer op rekening ZAP: NL75 ABNA 0471 670 634
  ZAP is in het bezit van de ANBI status
  Onze plannen voor 2021
  Wij hopen volgend jaar juni de lagere school de middelbare school en de dormitory in Nkulamaziba af te ronden. Dit betekent dat wij deze 2 projecten kunnen overdragen aan het Ministerie van Onderwijs, het ouder&leraar comité en het onderhoudscomité. Voor ZAP betekent dit dat wij ons kunnen gaan concentreren op een andere noodzaak binnen deze arme provincie; de bouw van een trainingscentrum voor kortdurende praktische trainingen.
  In de volgende nieuwsbrief geven wij een toelichting op dit initiatief.


  ZAP wenst jullie allen een gezellige kerst toe en een heel goed & gezond 2021.


  HELP ZAP
  Wij hopen intens op jullie steun. Er zijn verschillende mogelijkheden om ZAP te ondersteunen van groot tot klein. ZAP is in het bezit van de ANBI status.

  Hoe?
 • Adopteer een project;
 • Wordt Founding Father voor een bedrag van minimaal 1500 euro per jaar met een looptijd van 3 jaar;
 • Uiteraard is iedere andere ondersteuning meer dan welkom.


 • Met vriendelijke groet,

  ZAP (Zambia Allocation Program)
  Josien Dudok van Heel